Проект за здравословно хранене за нашите деца

Радваме се да споделим с вас новия проект на Международно училище "Космос", насочен към здравословното хранене на нашите деца.
Ние вярваме, че правилното хранене е основен фактор за здравето и растежа на всяко дете. Въпреки че изграждането на собствена кухня с кафетерия няма да бъде готово за началото на учебната година, ние започваме инициативата със собствен готвач и меню, включващо биологични продукти от местни производители. Тези продукти са не само по-здравословни и по-естествени, но и подпомагат местната общност и икономика. Собственикът на ресторанта, в който се хранеха децата, ни предоставя своята кухня и помещение за хранене, докато нашата се изгради.
Още от първата учебна седмица децата имаха възможност да се насладят на хляб от лимец, който сами засяха миналата есен. Хлябът беше замесен с много любов от Бистра /нашата готвачка/ и съдържаше брашна от лимец, ръж и пшеница, за да се обогати вкусовата гама. Млякото и месото се доставят от фермата над село Осоица, картофите идват от село Долно Камарци, а останалите продукти - от съседните села. Ако е необходимо по-голямо разнообразие, ще се обърнем към вносители.
Планираме да изградим собствена оранжерия за зеленчуци, което ще бъде интересно и обогатяващо преживяване за децата, които се интересуват от отглеждането на зеленчуци - те ще имат възможност да участват активно в процеса.
От октомври нататък учениците ще имат уникалната възможност сами да съставят менюто си. През месец септември проведохме с тях редица беседи и проучвания за принципите на здравословното и балансирано хранене.

150 150 cischool
bg_BGБългарски